subpage_content_top
timeline_bottom
curve_sub_top

1940

Februari

"Nog voor Adolf uw land binnenvalt, is 'Tussen Leven en Dood' uit en dat boek vliegt weg. Nu er narigheden komen, willen de mensen meer lezen."

De uitgave van 'Tussen Leven en Dood' is gereed.

Jozef Rulof|Jeus.Info
zerospacer

April

Boekbespreking 'Tussen Leven en Dood'. ('Haagsche Courant' van 7 april 1940)

Jozef Rulof|Jeus.Info
zerospacer

Mei

"Wanneer Adolf Hitler ook uw land onder controle heeft en u als mens voor uw volk en God kleur moet bekennen, voor het kwade of het goede..."

Op 10 mei 1940 om 03.55 uur valt het Duitse leger de lage landen binnen. Een deel van dit leger moet nog op de eerste aanvalsdag de Grebbeberg nemen en Rhenen bezetten. 'Voor de avond Rhenen bereiken', dat is de opdracht aan de Duitse 207e divisie, voor de gelegenheid versterkt met het SS-regiment 'Adolf Hitler'. De Duitse troepen, tezamen 20.000 man, zetten koers richting Grebbeberg. Het liep echter anders. Vanwege hardnekkige tegenstand aan de IJssel en in de omgeving van Renkum bereiken de Duitse soldaten pas in de avonduren Wageningen, de volgende ochtend wordt de aanval op de Grebbelinie ingezet. De onervaren en slecht bewapende Nederlandse troepen zien zich gesteld tegenover een tegenstander die numeriek in de meerderheid is, in de bewapening veruit superieur en ervaren in het oorlogsvoeren. Toch weten de verdedigers de Duitsers drie dagen op te houden. Drie dagen waarin de Grebbeberg en omgeving het toneel is van hevige gevechten, drie dagen die op en om de Grebbelinie het einde betekenen voor honderden militairen.

Jozef Rulof|Jeus.Info Jozef Rulof|Jeus.Info Jozef Rulof|Jeus.Info
zerospacer

November

De onderstaande verwijzing over de ontwikkeling van het mediumschap van Jozef Rulof. ('Spiritische bladen' van 1 november 1940)

Artikel over de ontwikkeling van het mediumschap van Jozef Rulof naar aanleiding van ontvangen schilderij. ('Het Vaderland' van 7 november 1940)

Jozef Rulof|Jeus.Info Jozef Rulof|Jeus.Info
zerospacer
zerospacer